Založba Sidarta
ZALOŽBA O PODJETJU
ENGLISH
knjige zemljevidi KOŠARICA »
Gorništvo
Plezanje
Slovenija - športnoplezalni vodnik (APPs)
Patagonia Vertical
Slovenija - športnoplezalni vodnik
Prvi koraki v svet vertikale
Plezališča brez meja
Mangart - alpinistični vodnik
Zimski vzponi
Turna smuka
Izletništvo
Kolesarjenje
Leposlovje
Ostalo
V pripravi
Pogoji poslovanja
Klub Sidarta
Sidarta @ Facebook
Zimski vzponi
Listanje

12,5 x 21 cm
460 strani
Mehke plastificirane platnice
Zemljevidi dostopov do slapov in smeri

Kazalo

Zimski vzponi

Vodnik po zaledenelih slapovih, snežnih in kombiniranih smereh

Gregor Kresal

Dvanajst let je minilo od prve izdaje vodnika Zimski vzponi − Julijske Alpe. V tem času se je v lednem plezanju zgodila revolucija, ki jo lahko primerjamo le s pohodom prostega plezanja v kopni skali. Cepini so dobili fantastično futuristične oblike, materiali in predvsem tehnika so napredovali do stopnje, ki si jo je bilo še pred nekaj leti težko predstavljati. Vstopili smo v dobo drytoolinga, zaledenelih previsnih streh, visečih sveč, ocen do M12?!, premoremo ledeniume, opremljene za varno plezanje z varovanjem od zgoraj ... Kljub vsemu temu napredku materialov in tehnike pa zimsko plezanje še vedno ostaja resna aktivnost, za katero so potrebni podjetnost, pripravljenost na napor in garanje ter veliko izkušenj.
Slovenija nudi enkraten teren za zimsko plezanje, kateremu bosta na novo pridobljeno znanje in razvoj tehnike verjetno še dala poleta. Droben, a ne nepomemben korak pomeni tudi pričujoči vodnik, ki zajema celotno področje Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter Karavank.
Veliko smeri, ki so poleti nezanimive ali celo trivialne, v zimski preobleki zažari v povsem novi luči. V vodniku je zbrana večina do sedaj splezanih zaledenelih slapov in daljših smeri, ki si pozimi zaslužijo obisk in jih lahko preplezamo z uporabo sodobne ledne in kombinirane tehnike.
S pomočjo lokalnih poznavalcev je avtor izbral in opisal skoraj 750 grap, snežno-lednih in kombiniranih smeri ter slapov v Sloveniji in zamejstvu.
Še posebej dobrodošli bodo opisi nekaterih do sedaj vodniško slabo ali sploh neobdelanih plezalnih področij ter podrobna predstavitev daljših lednih smeri in slapov v zamejskih, a hitro in enostavno dostopnih dolinah in gorah Zahodnih Julijcev.


V košarico »

Cena: 29,00 EUR
Klubska cena*: 26,10 EUR

(10% popust za člane kluba Sidarta)

V vodniku je zbranih in opisanih okoli 750 smeri in slapov.
Večina jih je vrisanih na preko 200 fotografijah in skicah.

Najpopolnejši pregled zimskih in lednih smeri pri nas do sedaj!